ładowanie...

Polityka prywatności i cookies

Dane osobowe

Firma Dwornik.pl Bartłomiej Dwornik z siedzibą we Wrocławiu, kod pocztowy 51-200, przy ul. Kasztelańskiej 21/3, posługującą się numerem NIP 886-194-79-23 informuje, że wyłącznie w celach statystycznych i analitycznych przetwarza następujące dane osobowe w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO):

  • adres IP,
  • wywołany adres internetowy (url),
  • adres internetowy, z którego Użytkownik przeszedł do serwisu,
  • rodzaj przeglądarki, z jakiej Użytkownik korzysta.
  • informacje techniczne, transmitowane protokołem http i https.

Administratorem danych jest wydawca, firma Dwornik.pl Bartłomiej Dwornik z siedzibą we Wrocławiu, kod pocztowy 51-200, przy ul. Kasztelańskiej 21/3, posługującą się numerem NIP 886-194-79-23.

Przetwarzanie danych osobowych

Dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie w sposób zautomatyzowany oraz w formie profilowania za pomocą narzędzi analitycznych: Google Analitycs (analityka ruchu), Hotjar (analityka ruchu), platforma AnyMind (konsultacje online). Profilowanie ma na celu umożliwienie dostarczenia lepszych i bardziej dopasowanych treści.

Użytkownikowi przysługuje prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

Użytkownik ma prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Żadne z powyższych danych nie są przechowywane na serwerach lub w bazach danych wydawcy, do ich przetwarzania wykorzystywane są pliki cookies.

Co to są pliki cookies?

Cookies, zwane również ciasteczkami (z języka angielskiego cookie oznacza ciasteczko) to niewielkie pliki tekstowe (.txt) wysyłane przez serwer WWW i zapisywane po stronie użytkownika (najczęściej na twardym dysku). Parametry ciasteczek pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Ciasteczka są stosowane najczęściej w przypadku liczników, sond, sklepów internetowych, stron wymagających logowania, reklam i do monitorowania aktywności odwiedzających.

Jakie funkcje spełniają cookies?

Cookies zawierają różne informacje o użytkowniku danej strony WWW i historii jego łączności ze stroną. Dzięki nim właściciel serwera, który wysłał cookies, może bez problemu poznać adres IP użytkownika, a także na przykład sprawdzić, jakie strony przeglądał on przed wejściem na jego witrynę.

Ponadto właściciel serwera może sprawdzić, jakiej przeglądarki używa użytkownik i czy nie nastąpiły informacje o błędach podczas wyświetlania strony. Warto jednak zaznaczyć, że dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony, a jedynie z komputerem połączonym z internetem, na którym cookies zostało zapisane (służy do tego adres IP).

Jak wykorzystujemy informacje z cookies?

Zazwyczaj dane wykorzystywane są do automatycznego rozpoznawania konkretnego użytkownika przez serwer, który może dzięki temu wygenerować przeznaczoną dla niego stronę. Umożliwia to na przykład dostosowanie serwisów WWW, obsługi logowania, koszyków zakupowych w internetowych sklepach itp. Jak to wygląda w praktyce?

Serwer dzięki zapisywanym plikom cookies może na przykład sprawdzić, czy z danego komputera oddany został głos w sondzie. Ponadto dostosowuje reklamę znajdującą się na stronie WWW tak, aby nie wyświetlała się wielokrotnie dla tego samego użytkownika. Rozpoznaje również użytkownika, który zalogował się do portalu i pozwala na komentowanie artykułów pod wybranym przez niego pseudonimem.

Wydawca Dwornik.pl używa plików cookies w celu optymalizacji korzystania ze strony, a także w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. To pomaga firmie zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony i pozwala ulepszać jej strukturę i zawartość.

Oprócz tego, wydawca może zamieścić lub zezwolić podmiotowi zewnętrznemu na zamieszczenie plików cookies na urządzeniu użytkownika w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania portalu. Pomaga to monitorować i sprawdzać działanie portalu. Podmiotem tym może być między innymi Google, który zbiera potrzebne wydawcy dane.

Użytkownik może jednak ustawić swoją przeglądarkę w taki sposób, aby pliki cookies nie zapisywały się na jego dysku albo automatycznie usuwały w określonym czasie. Ustawienia te mogą więc zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Niestety w konsekwencji może to prowadzić do problemów z wyświetlaniem niektórych witryn, czyli na przykład wielokrotnego wyświetlania tych samych banerów reklamowych.

Tak się zmienia ustawienia przeglądarek, aby wyłączyć automatyczne zapisywanie cookies: